Direct naar de inhoud.

Brandveilig wonen; wat moet je in huis hebben of weten?

We hopen natuurlijk allemaal dat het ons nooit overkomt, brand in huis. Toch is het belangrijk om daarop voorbereid te zijn, wat moet je doen en hoe kan je het voorkomen? Onze vastgoedconsulenten geven je in de blog een aantal tips!

Tip 1: Rookmelders

Het plaatsen van rookmelders is heel erg belangrijk. Plaats deze in overleg met de verhuurder op plaatsen die gevoelig zijn voor brand. Let er wel op dat er niet te veel stoom in de buurt kan komen, want dit kan er voor zorgen dat de rookmelder onterecht afgaat. Op elke verdieping moet minimaal één rookmelder zijn. Rook stijgt op, daarom is het van belang dat je de rookmelders op het plafond plaatst.

Tip 2: Blusmateriaal

Schaf blusmateriaal aan en lees je van te voren in hoe je dit moet gebruiken. Mocht het al aanwezig zijn in je huurwoning, is het alsnog van belang op de gebruiksaanwijzing te lezen. Wanneer er brand is schiet je minder snel in de paniek, omdat je weet wat je moet doen.

Tip 3: Plan A en Plan B

Het klinkt misschien wat overdreven, maar onderzoek wat je vluchtroute wordt als er brand uitbreekt. Is er een brandtrap of moet je op een andere manier de woning ontvluchten? Eén vluchtroute is niet genoeg, dus ga ook voor een Plan B. Oefen je vluchtroutes ook, want het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Neem je eventuele kinderen hier ook in mee.

Tip 4: Elektrische apparaten

Elektrische apparaten hebben al vaak voor brand gezorgd. Daarom is het belangrijk dat je deze uit doet wanneer je niet thuis bent. Zet ze niet op standby, maar echt helemaal uit. Laad je apparaten het liefst ook alleen overdag op, want zo heb je er meer zicht op dan als je slaapt. Vergeet niet om je oplader weer uit het stopcontact te halen. Maak ze ook regelmatig stofvrij en koppel niet meerdere stekkerdozen aan elkaar.

Tip 5: Cv-ketel

Cv-ketels zijn ook brandgevoelig en kunnen het ook veroorzaken. Vertrouw je het niet? Laat dan een monteur komen om te kijken of de cv nog wel goed werkt. Gebruik je meterkast ook niet als opslagruimte, dit kan ervoor zorgen dat er iets in de brand vliegt.

Tip 6: Wees voorzichtig

Het belangrijkste is dat je voorzichtig omgaat met vuur. Kook je op gas? Houd dan ovenwanten, vaatdoeken en schorten uit de buurt van het fornuis. Kijk ook erg uit met kaarsen en bijvoorbeeld gordijnen. Ben je niet bij de kaarsen in de buurt? Blaas ze dan uit. Voorzichtigheid kan veel voorkomen!

Wat zijn jouw ultieme tips om brand te voorkomen? Deel ze vooral met ons! Heb je vragen over de brandveiligheid van jouw huurwoning? Neem dan contact op met onze vastgoedconsulenten.

< Terug naar nieuws